Nunta.md/Blog - Nunțile sub amenințarea coronavirusului - sfaturi de la experții din domeniul nunților

Nunțile sub amenințarea coronavirusului - sfaturi de la experții din domeniul nunților

blog-grid1
Nunta.md - 17/03/2021

Nunțile sub amenințarea coronavirusului.

Situația actuală privind coronavirusul și nunțile aproape că nu mai are nevoie de introduceri. Viața de zi cu zi a căpătat un alt sens, iar prioritățile de odinioară s-au transformat în măsuri de prevenție. Dacă ai nunta într-una din lunile viitoare, suntem conștienți că nu ești lipsită de griji și întrebări. Mai mult, sunt dileme care îi privesc pe toți: miri și furnizori, într-o industrie în care, contextul actual nu ne dă de ales.

În situația dată, ce este de făcut?

În mod firesc, probabil majoritatea mirilor sunt acum copleșiți între a face una din următoarele alegeri:

1. Să stea în așteptare, sperând că până la evenimentul lor se vor liniști apele și totul va rămâne conform planului;

2. Să anuleze evenimentul pentru a-și recupera măcar parte din investiții, urmând să reia la un moment dat demersurile, poate cu o listă mai restrânsă de invitați, sau poate dimpotrivă, în funcție de situație;

3. Să amâne evenimentul pe o dată mai înspre finalul sezonului, în speranța că pericolul va dispărea până atunci.

E greu de dat un sfat ținând cont că situațiile particulare pot fi extrem de diferite, însă la modul general, ultima variantă pare opțiunea cea mai potrivită și cu riscurile cele mai mici.

De ce? Pentru că amânarea presupune cele mai mici pierderi financiare – majoritatea furnizorilor, dacă sunt anunțați din timp, pot face modificări fără să îi coste nimic. Pentru anul viitor însă, deja șansele de a găsi date disponibile scad pe măsură ce trece timpul.

Anul aceste e foarte posibil ca în întregul domeniu să existe modificări care să permită mutarea zilei nunții: evenimente care se țin vinerea, spre exemplu, sau prelungirea sezonului cu luni pline în noiembrie sau chiar decembrie.

Riscul este foarte mic, întrucât în eventualitatea în care problemele durează luni bune de zile, în cel mai rău caz se ajunge la o nouă amânare.

Sfat: cu cât mirii iau mai devreme decizia mutării datei, cu atât șansele ca majoritatea furnizorilor implicați să fie încă disponibili.

Dacă aveți nunta planificată pentru luna mai – sau chiar luna iunie, puteți alege una dintre cele două strategii:

A) planul “adrenalina” – care înseamnă să așteptați până aveți certitudinea că nunta voastră este imposibil de pus în plan în data programată inițial și să reprogramați doar daca aveți această certitudine. Totuși, trebuie să vă pregătiți din timp pentru această “manevră”, să discutați din timp cu toată lumea – și vă recomand să vă reorientați mental către alt an, ca să puteți păstra aceeași echipă și să minimizați pierderile.

B) planul “mai bine mai devreme decât mai tarziu” – dacă este important pentru voi ca nunta să aibă loc în 2021, reprogramați încă de pe acum evenimentul. Este posibil, în acest moment, să mai găsiți încă date disponibile în septembrie, octombrie sau chiar noiembrie. Verificați cu locația în ce măsură puteți face acest lucru și ce date sunt disponibile, după care verificați în ce mod echipa pe care ați contractat-o pentru eveniment este disponibilă în aceleași date.

Dacă nunta este programată pentru mai tarziu în cursul anului 2021 și vă simtiți mai în siguranță, evitați totuși în această perioadă să încheiați contracte noi. E o perioadă tulbure pentru toată lumea și e mai bine să aveți cât mai putine ițe de descâlcit mai târziu, în caz că situația o va impune.

Concret, cum poți proceda în cazul unei reprogramări?

În situația actuală, consider că cel mai important este ca mirii să nu intre în panică. Viața nu este nici liniară și nici fixata pe un anumit trend, are provocarile ei, de aceea cel mai important lucru acum este să se adapteze cât de mult pot la cerințele actuale, să încerce să găsească beneficiile din aceasta situație.

Sigur, nu e plăcut, dar sunt convinsă că pentru fiecare cuplu va fi mai ușor dacă partenerii își vor aduce aminte de motivele pentru care și-au imaginat nunta într-un anumit fel: să își celebreze iubirea alături de familie și prietenii apropiați.

Deși în perioada imediat următoare unele nunți nu se pot desfășura, mirii pot să găsească soluții prin care să minimize impactul. Vă scriu mai jos câteva idei despre ce ar putea să facă în situația respectivă:

Să sune la restaurant și să ceară alte date disponibile pentru anul 20211 anul 2022 (daca aleg să facă nunta anul următor).

Să aleagă două date care li se potrivesc cel mai bine sufletului lor și să le “blocheze” pentru o zi. Evident că acele date trebuie discutate și cu nașii pentru ca să se verifice programul acestora.

După stabilirea noilor posibile date pentru eveniment împreună cu managerul restaurantului, trebuie să se consulte cu furnizorii contractați deja privind disponibilitatea acestora. Recomandăm să se aleagă prima data furnizorii care nu pot fi prezenți în două locuri în acelasi timp: band, DJ, fotograf, videograf. Ceilalți furnizori pot să se adapteze și să trimită o echipa pentru implementarea conceptului de flori și decorațiuni sau livrarea de prăjituri, mărturii, etc.

Să deblocheze data pe care n-au ales-o la restaurant

Să anunțe invitații de schimbarea datei nunții

Să se bucure de organizarea nunții în urmatoarea perioadă și de timpul petrecut împreună, acasă

Să nu uite că cel mai important în viață este faptul că s-au întalnit, se iubesc și au decis să fie împreună. Faptul că nunta se amână pentru o perioadă, din motive pe care ei nu le pot controla, nu e sfarsitul lumii, din contra. Acum e momentul acela – ”la greu” pe care-l pot depași mult mai ușor tocmai pentru ca ei deja s-au găsit, sunt sanătoși și fericiti în DOI.

În afară de toate aceste lucruri, dragii mei, vă doresc mult calm. Suntem cu toții în aceeași situație și cu toții ne dorim să ieșim din ea și să ne bucurăm și să ne îmbrățișăm cu drag. Aveți grijă de voi!